Recreatief vliegen in Nederland neemt een vlucht
Steeds meer mensen raken gefascineerd door alles wat met vliegen te maken heeft. Blijkbaar heeft dit van nature een enorme aantrekkingskracht op ons. Eerlijk is eerlijk, het is en blijft een unieke ervaring om hoog boven alles en iedereen in het hemelse blauw te vliegen. Deze grote belangstelling voor vliegen heeft ertoe geleid dat het recreatieven vliegen in Nederland een enorme vlucht heeft genomen. Het recreatieve vliegen is inmiddels een volwassen sector geworden, waar veiligheid en professionaliteit gewaarborgd zijn. Er zijn nogal wat verschillende vormen van recreatief vliegen. In het vervolg van dit artikel worden een aantal bijzondere vormen uitgelicht. Dit is overigens een interessante website voor de luchtvaart.
Zweefvliegen
Zweefvliegen is een bijzondere vorm van vliegen die je mag rekenen tot het recreatieve vliegverkeer. Misschien is dit zelfs wel de meest ultieme vorm van vliegen, omdat je bij zweefvliegen geen gebruik maakt van een motor. Er zijn verschillende manieren om de lucht in te komen met een zweefvliegtuig. Zo is daar de zogenaamde lierstart, waarbij het zweefvliegtuig door middel van een lier de lucht in wordt geholpen. De vlieger koppelt deze lier los wanneer het toestel op zo’n 450-500 meter hoogte is aangekomen. Een de andere manier is om met behulp van een sleepvliegtuig de lucht in getrokken te worden. De lierstart is echter de meest voorkomende manier. Is het toestel eenmaal op hoogte dan begint het aan een geleidelijke daling, de glijvlucht genoemd. Wanneer er voldoende opstijgende lucht is, thermiek genoemd, kun je hier gebruik van maken door het zweefvliegtuig te laten “klimmen”. Een redelijke standaardvlucht met een zweefvliegtuig duurt zon 10 tot 15 minuten, maar wanneer je de thermiek goed weet te benutten kan de vluchttijd natuurlijk aanmerkelijk oplopen.
Helikopter rondvlucht
Een rondvlucht maken in een helikopter wint ook aan populariteit. Steeds vaker heb je op grote evenementen de mogelijkheid om een rondvlucht in een helikopter te maken. Vanzelfsprekend is dit een unieke belevenis en het is dan ook niet verwonderlijk dat de tickets als warme broodjes over de toonbank gaan. Daarnaast kun je zelfs al een helikopter huren, uiteraard met piloot. Dit wordt gedaan voor bijvoorbeeld het maken van “fotovluchten” of wanneer je jouw geliefde op een bijzondere wijze wil vragen om met jou in het huwelijksbootje te stappen.
Parachutespringen
Degenen die echt lef hebben, die wagen zich aan het parachutespringen. Op meerdere plekken in Nederland is het mogelijk om een parachutesprong te maken. Uiteraard kun je er voor kiezen om een tandemsprong te maken. Hierbij hang je als het ware onder een ervaren parachutist, maar ervaar je toch dat unieke gevoel van een vrije val en het langzaam naar beneden zweven wanneer de parachute is uitgeklapt. Je kunt er echter ook voor kiezen om een cursus parachutespringen te volgen, waardoor jij straks zelf geheel in je eentje uit het vliegtuig kunt springen. En als je dan echt de smaak te pakken hebt kun je je zelfs nog aansluiten bij een parachutistenvereniging, waar je jouw passie voor het springen met anderen kunt delen.
Ballonvaren
Kijk op een zomeravond eens naar de lucht. Het kan bijna niet anders dan dat je ergens in de lucht wel een luchtballon ziet. En in het geval je deze nog niet gezien zou hebben, dan herken je ‘m wel aan het karakteristieke geluid als de ballonvaarder de vlam er nog eens goed onder zet. Ballonvaren biedt je gezonde spanning en tegelijk ontspanning. Iedereen die voor de eerste keer in het mandje van een luchtballon stapt is toch een beetje zenuwachtig. Dit duurt vaak maar even, want al gauw begint het grote genieten wanneer je in alle rust en ruimte over alles en iedereen heen vaart. Wat ook spannend is aan ballonvaren is dat je nooit van tevoren weet hoe lang je zal vliegen en waar je zal landen. Ook hier geldt dat je na afloop in elk geval een unieke ervaring rijker bent.
Neem vliegles!
Bovenstaande vormen van recreatief vliegverkeer zijn voornamelijk passieve vormen. Hiermee wordt bedoeld dat je zelf vrij weinig hoeft te doen, omdat alles voor jou wordt gedaan en geregeld. Maar recreatief vliegverkeer is er ook in een actieve vorm. Neem eens een vliegles, waarbij je zelf de piloot bent! Dit kun je vanaf verschillende vliegvelden in Nederland doen. Denk hierbij aan vliegveld Lelystad, vliegveld Teuge, vliegveld Hilversum of Rotterdam Airport… stuk voor stuk unieke locaties. Een vliegles is meer dan alleen maar de stuurknuppel mogen vasthouden wanneer je in de lucht bent. Nee, het begint met een heuse briefing en check van het vliegtuig. Aangezien jij de piloot bent ben jij ook degene die het toestel op laat stijgen. Na het maken van een rondvlucht ben jij uiteraard ook degene die het toestel weer aan de grond zet. Met een debriefing eindigt jouw vliegles en kun jij “piloot” op jouw cv bijschrijven.